Logo Logo Logo Logo

31. ULUSLARARASI EĞİTİMDE YARATICI DRAMA KONGRESİ


poster

Juliane Lenssen (Almanya)


Juliane Lenssen Almanya ve Polonya'da nesne ve kukla tiyatrosu eğitimi aldı. Çeşitli mekanlarda oyuncu ve yönetmen olarak sahne aldı ve Das Letzte Kleinod'un eş yönetmenliğini yapıyor. Aynı zamanda çocuk tiyatrosu yazarı ve yönetmenidir ve tiyatro pedagogu olarak gençlerle birlikte performanslar geliştirmektedir. Öğretmenler, tiyatro pedagogları, gençler ve diğerleri gibi uluslararası bağlamlarda farklı gruplarla belgesel tiyatro üzerine atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Das Letzte Kleinod / das junge kleinod (son mücevherler/genç mücevherler), mekana özgü tiyatro olarak anlatılan hikayelerle bağlantılı mekanlarda performans sergiliyor. Gençlerle yapılan belgesel çalışmaları uluslararası alanda özellikle iyi karşılandı; bu nedenle Juliane Lenssen, diğer yerlerin yanı sıra Hollanda, Estonya, Yunanistan ve Litvanya'daki uluslararası toplantı ve konferanslara ana konuşmacı veya atölye lideri olarak davet edildi. Gençlerle yapılan tiyatro çalışmaları Fransa, Hollanda, İngiltere, Polonya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, İtalya, Shetland ve Litvanya gibi ortak ülkelerle yapılan uluslararası işbirlikleri ile zenginleştirildi; 2022/2023'te Güney Afrika ile küresel bir gençlik değişimi gerçekleşti. Tiyatro, müzik, dans ve nesne tiyatrosu araçlarıyla geliştirilen projeler, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, ırkçılık, kimlik gibi güncel konuları ya da tarihi konuları belgesel bir biçimde ele alıyor ve "bugün" ile bağlantı kuruyor.


Röportaj Tekniğiyle Belgesel Tiyatro Oluşturmak

Bu atölye çalışması, röportaj tekniğini kullanarak belgesel tiyatro oluşturma konusunda katılımcılarda bir fikir oluşmasını sağlayacak ve katılımcıların bu yöntemi daha sonra çalışmak istedikleri gruplara uygulamalarına olanak tanıyacaktır. Yoğun bir belgesel tiyatro atölyesinde katılımcılar "değişim ve dönüşüm" temalı kısa tiyatro sahneleri geliştirecek ve bu sahneleri kendi deneyimleri, arzuları ve röportaj materyalleriyle dolduracaklardır. Katılımcılar Belgesel tiyatro çalışmalarını öğrenecek ve röportaj yöntemini kullanarak bir sunum geliştireceklerdir. Katılımcılar konuyla ilgili bir anket hazırlayarak, hem birbirleriyle hem de sokaktan geçenlerle röportaj yapacaklardır. Toplanan materyal, konu ve ilgili metinler hakkındaki kendi düşüncelerinin yanı sıra metin, koreografi, müzik, dans, nesne tiyatrosu ve diğer ilgili sanatlar aracılığıyla tiyatro sahnelerinin yaratılmasının temelini oluşturur. Atölye çalışmasının sonunda sahnelerin kısa bir iç sunumu olacaktır.

Belgesel tiyatro yöntemi tiyatro eğitimcileri, gençler, yaşlılar, özel meslek bilgisi olan kişiler, öğretmenler ve diğerleri gibi çok farklı katılımcı gruplarına da uygulanabilmektedir. Belgesel tiyatro, yaşam için gerekli olan çeşitli konulara, toplumdaki değişim ve dönüşüme veya diğer konulara son derece kişisel ve aynı zamanda objektif bir yaklaşımdır. Röportajlardan alınan cevaplar, daha sonra sahneye çıkacak bir ders kitabı ve senaryo yazmak için temel ve özgün materyal görevi görebilmektedir.