Logo Logo Logo Logo

31. ULUSLARARASI EĞİTİMDE YARATICI DRAMA KONGRESİ


poster

Selen Korad Birkiye


Dramaturg, sanat eğitimcisi, akademisyen, yaratıcı drama lideri, dışavurumcu sanat terapisi uygulayıcısı.

1966’da Ankara’da doğan Doç. Dr. Selen Korad Birkiye, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji bölümünden 1988 yılında mezun olmuş, yüksek lisansını aynı üniversite ve bölümde, pedagoji formasyonunu Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, doktorasını 2004 yılında “Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi” bölümünde tamamlayarak Sanat Eğitimcisi, 2013 yılında ise doçent dr. ünvanını almıştır.

İş hayatına 1990 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda başlamış, daha sonra İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda görev almıştır. 40’ı aşkın oyunda dramaturgluk yapmış, dramaturji alanında pek çok ödüle layık görülmüştür.

2005 yılından başlayarak çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. Halen, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans derslerine devam etmektedir.

1995 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışı çok sayıda sempozyum ve atölyede yaratıcı drama eğitmeni/lideri olarak görev almıştır. Birkiye, Özel Fransız Lape Hastahanesi Bağımlılık Servisi’nde drama terapi uygulamalarını yürütmektedir. İki kitabı ve pek çok ulusal ve uluslarası yayında makaleleri basılmıştır.


“Androposen Çağda Normal”

Sanayii devriminden beri dünya üzerinde insan eliyle ya da insanın sebep olduğu çevre değişimleriyle ilgili soyu tükenen kaç hayvan ya da bitki türü var? Peki aynı zamandan itibaren dünyanın sıcaklığı ne kadar değişti? Bunun suların yükselmesine, yeni mikropların ve hastalıkların ortaya çıkmasındaki etkisi nedir? Ya önümüzdeki 50 sene içinde -yani bir çoğumuzun yaşam sürecinde- dünyada oluşacak bu çevre felaketinin boyutunun toplumsal hayattaki karşılığı nedir? Peki gündelik hayatımızı ve yakın ilişkilerimizi nereye sürükleyecek? Bu ve benzeri sorular androposen çağın insanlık için kıyamet senaryosunda yaşamakla aynı olacağı cevabını mı veriyor bize? Asya ve Avrupa arasında bir geçiş köprüsü niteliğindeki Türkiye’de bütün bunların sonuçları ne olacak? Çok mu geç kaldık, yoksa hala bir umut var mı?

Bu atölye umutsuz soruların altında yatan yaratıcı senaryolara odaklanıyor. Bireysel ve toplumsal olarak bu şartları tersine çevirmenin yollarına ve insanca yaşayabilmenin koşullarına odaklanacak? Bunu yaparken de disiplinlerarası bir sürecin yaşantılanması hedeflenmektedir.